Produkt dnia
PROSTA.MU
PROSTA.MU
89,00 zł
szt.
SATTVA.MU
SATTVA.MU
98,00 zł
szt.
SEREN.MU
SEREN.MU
89,00 zł
szt.
DETOX Pakiet
DETOX Pakiet
540,00 zł
szt.
SPRINT.MU
SPRINT.MU
89,00 zł
szt.
Krzem - Bor   KONCENTRAT 50 ml
Krzem - Bor KONCENTRAT 50 ml
160,00 zł
szt.
Siarka S-32 - KONCENTRAT 50 ml
Siarka S-32 - KONCENTRAT 50 ml
160,00 zł
szt.
FLORA.MU
FLORA.MU
107,00 zł
szt.
MESO.MU
MESO.MU
98,00 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Jod - 127 - KONCENTRAT 50 ml

Jod-127.jpg
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 160,00 zł 160.00
quantity szt.
Zyskujesz 10 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Jod -127 

Koncentrat 50 ml

Najczystszy produkt.

Całkowicie wolny od parabenów, konserwantów, GMO, oleju palmowego i innych rakotwórczych i toksycznych związków konserwujących .

Jod to niezbędny do życia pierwiastek śladowy, którego głównym zadaniem jest regulacja działania tarczycy. Bierze udział w syntezie hormonów tarczycy niezbędnych do regulowania metabolizmu – czyli prawidłowego funkcjonowania komórek i narządów.

Jod-127 jest elementem służącym do wytwarzania hormonów tarczycy, w tym tyroksyny. Jeśli brakuje jodu, metabolizm może zostać zakłócony i powodować niekorzystne skutki dla równowagi i dobrego samopoczucia . Jod wpływa na regulację procesu wzrostu i funkcji życiowych: m.in. zarządzanie energią , temperaturą ciała, tętnem . Jeżeli tarczyca nie otrzymuje właściwej ilości jodu to nie może produkować wystarczającej ilości hormonów. Hormony tarczycy (czyli odpowiednia ilość jodu) są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu całego życia, a zwłaszcza w tworzeniu się układu nerwowego, rozwoju płodu oraz w okresie dojrzewania. Wszelki niedobór jodu może powodować opóźnienie wzrostu i różnych zaburzeń psychicznych.

Prawidłowa ilość jodu ma także znaczenie w regulacji nadciśnienia tętniczego, ma wpływ na zwiększanie przemiany materii, stymuluje eliminację odpadów i odporność na zatrucie.

Jod-127 to ponadto środek antyseptyczny i przeciwgrzybiczny, ma wpływ na poprawę pracy organizmu w przypadku miażdżycy, reumatyzmu i zapalenia stawów.

Jod-127 jest zaangażowany:

  • w procesie wytwarzania hormonów tarczycy i prawidłowego funkcjonowania tarczycy
  • w rozwój intelektualny oraz rozwój mózgu,
  • we wzrost tkanek, komórek i narządów,
  • w zwiększenie płodności,
  • w regulację rytmu serca i ciśnienia krwi,
  • w metabolizm tłuszczów i cukrów,
  • w zwiększenie odporność na zanieczyszczenie (w tym radioaktywne) 

Składniki : woda oczyszczona, jodek potasu 135 mg.

Pojemność fiolki 50 ml.

Stosowanie :

30 kropli po przebudzeniu podjęzykowo lub rozpuszczone w małej ilości wody. Porcja dzienna ( 30 kropli) zawiera 5,7 mg jodku potasu.

Jod – 127 to swoisty "budzik"- poprzez swoje właściwości ma wpływ na pobudzenie układu hormonalnego do właściwego działania, wpływa na utrzymanie energii na odpowiednim poziomie – dlatego nie zaleca się stosowania Jod-127 w godzinach popołudniowych lub wieczornych , kiedy to organizm powinien wyciszać się i przygotowywać do nocnej regeneracji . 

Informacje:
Jod-127
  • Jest pozbawiony toksyczności,
  • Może być stosowany z innymi terapiami, w tym alopatycznymi,
  • Może być używany przez dłuższy czas,
  • Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji,
  • Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 30 dni,
  • Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci,
  • Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut ( zamiennik) zróżnicowanej diety,
  • Przed użyciem wstrząsnąć.

JOD 

Jego nazwa pochodzi od starogreckiego ioeides- fioletowy.

Chlorowce inaczej zwane halogenami , cztery największe występujące w naszym organizmie to: fluor, chrom, brom i jod. Pierwsze trzy są antagonistami jodu w organizmie -. wpływ na to ma masa atomowa : 

Fluor (F) – 19, Chlor (Cl) – 35,5 , Brom (Br) – 80, Jod (I)– 127 

Halogeny, które mają niższą masę atomową zawsze wypierają te, które posiadają wyższą. Czyli brom wypiera jod, ale chloru już nie. Ale zarówno fluor, chlor jak i brom – wszystkie one wypierają jod. Niestety, w naszym otoczeniu, w pożywieniu,w produktach codziennego użytku znajdujemy nadmiar tych pierwiastków. 

I tak fluor – reklamowany jako niezbędny (np. pasty do zębów, środki do higieny jamy ustnej a także przetworzona żywność i sztuczne napoje), posiada najmniejszą masę atomową , jest najbardziej reaktywny, pozbawia nas innych, istotnych dla prawidłowej pracy organizmu pierwiastków. 

Chlor jest pierwiastkiem niezbędnym lecz posiadamy go w nadmiarze – jest go sporo w pożywieniu, spożywamy i używamy chlorowanej wody ( kąpiele w domu, w basenach), stosujemy środki czystości na bazie chloru ( wybielacze), przetworzona żywność solona jest chlorkiem sodu (NaCl), stosujemy zwykłą sól kuchenną. Jodowanie soli kuchennej nie rozwiązuje zapotrzebowania na jod, gdyż ten pierwiastek bardzo szybko ulatnia się. Zwykła sól kuchenna powinna być zastąpiona innymi solami, bogatymi w mikroelementy (np. himalajska,morska, kłodawska). 

Brom – jego związki także stosuje się w przemyśle spożywczym , w dużej mierze ochrona zboża przed szkodnikami odbywa się za pomocą związków bromu- tym samy wszystkie produkty zbożowe posiadają spore ilości bromu, który z kolei wypiera z łatwością jod z naszego organizmu. Związki bromu znajdziemy także w rybach, lekach syntetycznych, impregnatach, pestycydach, niektórych napojach gazowanych. Brom, oprócz tego ze wypiera jod , w nadmiarze powoduje uszkodzenie komórek nerwowych, w dużych ilościach jest silnie toksyczny. 

Nasz organizm wychwytuje brom i jod za pomocą tych samych receptorów – logicznym jest więc twierdzenie – jeśli organ posiadający duże zapotrzebowanie na jod ( np. tarczyca, jajniki, prostata, piersi) nie może go dostarczyć z powodu braku – z łatwością wprowadza tam brom, którego posiada w nadmiarze. Efekty bywają różne - mięśniaki, cysty, niedoczynności, nadpobudliwość,itp. 

Jod jest niezbędnym dla życia pierwiastkiem śladowym , jego rozpowszechnienie w środowisku jest bardzo nierównomierne. Największe ilości jodu znajdują się w oceanach i morzach , który to po utlenieniu przechodzi do atmosfery i wraz z opadami trafia ponownie do wód oraz do gleby, skąd czerpany jest przez rośliny , które stają się pokarmem dla ludzi i zwierząt. Tereny oddalone od wybrzeży są bardzo ubogie w jod. Zawartość jodu w pokarmach zależy od ilości tego pierwiastka w ziemi uprawnej; Produktami spożywczymi o dużej zawartości jodu są ryby morskie, owoce morza, algi i rośliny rosnące na glebach o dużej zawartości jodu. Ilość jodu w mleku zależy od dostępności tego pierwiastka w paszy dla zwierząt oraz używania jodowych środków dezynfekcyjnych w mleczarniach ( niestety bardzo często zastępowanych środkami chemicznymi, które także przedostają się do mleka). Stosowanie jodowych środków spulchniających do wypieku pieczywa, powoduje,iż w niektórych krajach źródłem jodu jest także chleb. Niestety, w większości krajów zastąpiono środki te związkami bromu !!! 

Europa- to obszar umiarkowanego i lekkiego niedoboru jodu lecz jednocześnie największa ilość populacji jest dotknięta jego niedoborem: ok 52% ogólnej populacji i ok. 52% dzieci w wieku szkolnym. 

Zgodnie z rekomendacjami WHO dobowe spożycie jodu powinno wynosić: 
– dzieci do 5. roku życia: 90 μg,
– dzieci w wieku 6-12 lat: 120 μg, 
– dzieci ≥ 12 lat i dorośli: 150 μg,
– kobiety ciężarne i karmiące: 250 μg.
Jest to niezbędne minimum zapobiegające pojawieniu się wola czy niedoczynności, ale nie jest to dawka wystarczająca by zaspokoić potrzeby całego organizmu . W artykule opublikowanym 29 czerwca 2006 roku w New England Journal of Medicine napisano, że niedobory jodu są wciąż powszechne i zalecono zwiększenie jego dziennej dawki do 300-400 μg. To także zdecydowanie za mało, ale zaczęto dostrzegać konieczność uzupełniania niedoboru jodu.

Ile jodu potrzebujemy naprawdę ? Znacznie więcej niż sugerowana dawka dzienna. Badania dr Abrahama wykazały , że z 50 mg jodu podanego w teście obciążenia po 24 godzinach zdrowa jednostka wydala 90% tej dawki, zachowując w organizmie 10%, czyli 5 mg. Jest to maksymalna ilość, jaką organizm może wykorzystać dziennie w celu nasycenia receptorów jodu. Praktyka kliniczna wykazała, że kiedy organizm zostanie już odpowiednio nasycony jodem, to jego dzienną ilość można zmniejszyć do porcji podtrzymującej 1-3 mg. Kobiety potrzebują więcej niż mężczyźni. Japońskie i francuskie doświadczenia wykazują, że nawet tak duże porcje jak 12,5 mg – są dobrze tolerowane.

Jod jest niezbędny do życia i reakcje alergiczne pojawiają się raczej rzadko. Jednakże nadmiar jodu może spowodować wysypkę , szok anafilaktyczny a nawet zagrozić życiu przez nadmierną stymulację przeciwciał IgE. Niektóre objawy nadmiaru jodu to biegunka, gorączka, ból głowy, trądzik, mdłości, kichanie, metaliczny smak w ustach. Ale niektóre z tych objawów mogą być wywołane oczyszczaniem się organizmu z toksycznego bromku czy fluorku. Należy zatem rozważnie stosować suplementację jodem i zawsze skonsultować z lekarzem.

Funkcje jodu :

1. Podstawowa funkcja związana jest z tarczycą, metabolizmem i masą ciała

  • wchodzi w skład hormonów niezbędnych dla każdej komórki ciała,
  • jest odpowiedzialny za regulację metabolizmu,
  • jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowej wagi,
  • kontroluje proces spalania tłuszczów i przetwarzania ich w energię i ciepło,
  • jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci,
  • jest niezbędny dla prawidłowej pracy gruczołów wydzielania wewnętrznego: nadnerczy, przysadki mózgowej, gruczołów płciowych a także trzustki, szyszynki i grasicy,
  • bierze udział w trawieniu, jest obecny w gruczołach ślinowych i błonie śluzowej żołądka. Niedobory jodu powodują nadmierną produkcję śluzu,
  • niedobory prowadzą do zmęczenia, hemoroidów, bólów głowy, migren, i nadmiernego rozrostu tkanki włóknistej,
  • jod jest niezbędny w procesie metabolizmu i utrzymania prawidłowej wagi ciała– jego niedobór prowadzi do otyłości. Jod magazynuje się w komórkach tłuszczowych wypierając toksyczne halogenki, które blokują spalanie tłuszczu.
  1. Układ odpornościowy
    Jod posiada silne właściwości antybakteryjne i antywirusowe a także przeciwpasożytnicze i przeciwnowotworowe. Jest także silnym antyoksydantem.
  2. Rozwój umysłowy
    Jod wpływa na rozwój mózgu i układu nerwowego, jest istotny dla kształtowania inteligencji oraz rozwoju pamięci, jego niedobory związane są z opóźnieniem umysłowym a także zwiększoną śmiertelnością noworodków i dzieci.
  3. Płodność
    Niedobory jodu mają wpływ na nieregularne miesiączkowanie, bezpłodność, przedwczesną menopauzę, prawidłową pracę jajników,prostatę.

Ogólne objawy niedoboru jodu :

  • ciągłe zmęczenie i osłabienie, problemy ze snem,
  • nadpobudliwość, nerwowość, stany depresyjne,
  • osłabienie systemu odpornościowego,
  • problemy z jasnością umysłu, z pamięcią i koncentracją,
  • zasinienia, opuchlizna i worki pod oczami,
  • przybieranie na wadze, trudności z odchudzaniem,
  • zatwardzenia, nieregularność wypróżnień,
  • nieregularność cykli i silne objawy napięcia przedmiesiączkowego,
  • obfite i bolesne krwawienia miesiączkowe, cysty piersi i jajników,
  • wypadanie i kruchość włosów, łamliwe paznokcie,
  • sucha, szorstka lub łuszcząca się skóra, łupież,
  • trądzik (szczególnie w dolnej części twarzy i na szyi),
  • niska temperatura bazowa ciała ,
  • zimne stopy i dłonie. 
Bibliografia: 
Abraham,G.E.,The Original Internist,11:17-36, 2004.; 11:(2) 29-38, Abraham, G.E., Flechas, J.D., Hakala, J.C.,The Original Internist, 9:30-41, 2002.; Abraham, G.E.Townsend Letter, 245:100-101, 2003; Abraham, G.E., additional articles in The Original Internist, 2003 – 2008 ; Brownstein, D.,Iodine: Why You Need It: Why You Can’t Live Without It, Medical Alternatives Press, West Bloomfield, Michigan, 2006; Beck, L.,The Good, The Bad & The Ugly, Seminar Manual, 2006.; Iodine Nutrition – More Is Better, New England Journal of Medicine, Vol 354: pages 2819-2821; June 29, 2006; Pelletier C., Doucet E., Imbeault P., Tremblay A., Associations between weight loss-induced changes in plasma organochlorine concentrations, serum T3 concentration, and resting metabolic rate, Toxicol Sci., 67 (1): 46-51, May 2002. 
 
Uwaga!
Wszystkie nasze preparaty produkowane są także zgodnie z etykietą Green Nature. Oznacza to, iż składniki użyte do produkcji pochodzą z roślin dziko rosnących, zbieranych w obszarach chronionych. Etykieta ta gwarantuje  także produkty bez: pestycydów, dioksyn , PCB , furanu, nawozów chemicznych, cząsteczek syntetycznych, GMO, konserwantów chemicznych, produktów pochodzenia petrochemicznego, metali ciężkich i toksycznych (tak często spotykanych w wielu produktach przeznaczonych dla ludzi.

======================================================================================================================================

Przypominamy naszym Klientom, że produkty, które proponujemy, są formą produktów dobrego samopoczucia i w żaden sposób nie mogą być uznane za lekarstwa. Są naturalne. Jednak prosimy, aby skonsultować się z lekarzem, który precyzyjnie określi potrzeby Państwa organizmu na suplementy diety. Suplementy diety nie powinny być wykorzystywane jako część zróżnicowanej diety i stylu życia. Emir Company Spółka z o.o.sp.k. /Glycan Group nie mogą być pociągnięte do odpowiedzialności za wszelkie niedogodności wynikające z niewłaściwego użycia naszych produktów.

Wyprodukowano w laboratorium Glycan Group Geneva ,Switzerland. 

 

 

Galeria produktu

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl